fredag 23 juli 2010

Den långa vandringen

Nuvarande Position: Lysefjorden, Stavanger

Dagen började med regn….och vips blev det saftigt med köttlim i sängen. Det tog den vanliga tiden av dagsljus innan limmet var upplöst; klocan blev således 10.30….och vi som skulle göra toppbestigning idag. Uhhh. Nåväl, dimman låg tät tills 14-tiden så vi hade inte fått så mycket ut av en tidig tur. Det var kul för killarna som lekte hela morgonen och fiskade. Kalle var med ut i Alfreds båt när vi var tvungna att lägga sig på svaj. En turbåt skulle komma och lossa varor till restaurangen och vi ombads flytta på oss.

Ankarspelet har nu helt lagt av så jag lade 2 timmar på felsökning och omkopplingar. Torbjörn med kopplingsschema i Sverige och jag på knä i förpiken lyckades kostatera att dels är kontakten trasig i ankarluckan och dels är handenheten trasig (när jag öppnade den var den vattenfylld).

Efter ett misslyckat försök att lägga oss utmed klippan i Resvåna, vid vattenfallen där man skall klättra upp klipporna gav vi upp (svallvågorna från turbåtarna gjorde att man studsade mot väggen och inga fendrar hjälpte). Kilarna flög all värdldens väg med stensplitter som duschade däcket. Vi gick istället över till fjordens andra sida och lade oss vid Øveridane vid en lång sliten kaj med bildäck (däcken gjorde för övrigt våra fendrar helt svarta). Där låg vi bra och kunde ta oss över med Julle någon timme försenad. En vänlig herre i det första huset som jag talade litet med vaktade båten åt oss och som tack för detta hemförde vi en stor grå kul-fender som låg och drev i fjorden, en gammal rest från den konkursade blåmussleodlingen längre bort. Han berättade att all lax- och blåmussleodling i Norge nu mer och mer skall köras helt i stora bassänger i land eftersom det blir så mycket gifter och avfall i vattnen under och rund odlingarna. Invid oss på kajen fanns det stora silos där de odlade smolt (unga laxar som är 5-10 cm långa).

Vandringen. Ja, vi missbedömde både svårighetsgraden och den tid vi skulle behöva för att nå toppen. Vi kom således inte upp på Preikestolen – men vi fick en lång och spännande vandring utmed vattenfall och klippor och så småningom hade vi rundat den stora sjön Resvattnet och dessutom besett Preikestolshytta (där vi åt merparten av vår matsäck). Kalle var fantastiskt duktig, vi gick säkert 1,5 mil i stundtals svår terräng och 40 gradig lutning.
Vi stack från båten vid 16.00 och trodde vi skulle vara uppe på 2 timmar och sen kanske nerfärden skulle ta 1 timma. Vi kom tillbaka till båten vid 22.00, helt utpumpade och hungriga, men med skinn och humör i behåll!
Vi somnade trötta, lyckliga och uppfyllda av vårt äventyr idag.

Lärdomar:

- Tag alltid med matsäck för en hel dagsvandring, åtminstone ett stadigt mål.
- Uppskatta tiden efter den som går långsammast
- Tag reda på exakt hur långt man skall gå och vilka alternativvägar man kan välja på vägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar